top of page

DORNMETODEN

Dornmetoden  är en alternativ holistisk behandling som bygger på gammal kunskap av lokalbefolkningen i Alpregionen och som utvecklades för ca 30 år sen genom tysken Dieter Dorn. Den används ofta för att behandla nack-, rygg- och bäckenproblem och den hjälper till att förbättra den allmänna hållningen och hälsan.

Dornmetoden är en metod till självhjälp som anses vara väldigt effektiv och säker. Genom att använda mjuka rörelser och lätt tryck korrigerar man felställningar i leder och ryggraden, den arbetar utan manipulation eller 'knäckande'. Oftast börjar den med korrigering av funktionella skillnader i benlängd som (enligt Dieter Dorn) de flesta av oss har. Skillnader i benlängden leder till snedställning av bäckenet vilket i sin tur leder till snedställning i ryggraden, precis som ett tornbygge med dålig fundament. Ryggraden som är en av våra mest centrala delar i kroppen har kopplingar till alla våra organ och kroppsfunktioner. Inom Dornmetoden anses kopplingarna vara så väl fysiska som psykiska. En blockering av kotor i ryggraden kan leda till besvär, smärtor och sjukdomar var som helst i kroppen. 

Dornmetoden som skonsamt korrigerar osymmetri i kroppens skelett jämförs ofta med  osteopati och inkluderar element ifrån Traditional Chinese Medicine (TCM) som meridianlära. Därmed kan den åstadkomma långt mer än traditionella manuella terapiformer.

Dornmetoden fungerar lika bra på människor som djur.

image001.jpg

Boven i dramat 1

Ett bygge är bara så bra som sitt fundament.

Olika långa ben påverkar skelettets symmetri underifrån och leder till kompenserande förskjutningar i höft, rygg och nacke, allt för att  ändå ska hamna rakt.

Enligt traditionell uppfattning är skillnader i benlängd permanenta. Enligt Dornmetoden gäller detta dock bara för max 5-10% av befolkningen, mestadels pga olyckor och skador. Skillnader i benlängd är enligt Dorn beroende på olika stora glapp i benens leder (fot, knä, höft).

image001.jpg

Boven i dramat 2

Människans upprätta gång tillsammans med uppfostran till antingen höger- eller vänsterhänt skapar stora problem. Våra skelett och vår hållning är inte anpassat för vårt moderna sätt att leva. Vi saknar omfattande, naturlig och omväxlande rörelse och har ersatt det med ensidiga rörelser som påverkar vår muskulatur och vårt skelett. 

En högerhänt person kommer t ex i de flesta fallen att böja sig ner och plocka upp saker med höger hand.  Hennes muskulatur jobbar mycket ensidigt, vilket i sin tur gör det enklare för ryggkotor och leder att ändra sin optimala position.

bottom of page